From oct 2010 my educational posts are published only on Pip

16 juni 2010

Färgsamling


Nu är jag igenom Maja Jacobsons 'Färgen gör människan' och har under tiden hunnit tänka igenom vad rosa, lila och blått betyder för mig och många andra. Kläder speglar alltid det aktuella samhället och det blir lika mycket en historiebok som en bok om färger. Det är ju det som är så roligt med mode... tycker jag. Jag samlar här flera artiklar kring färg.

"De där svarta kläderna är verkligen jag"
Du får bara en chans att göra ett första intryck. Under den parollen blir vi slavar under våra ytor. Men även om vi har ett aldrig så avslappnat förhållande till innehållet i våra garderober, så sänder kläderna meddelanden om vilka vi är - eller vill vara. I kostym blir man behandlad på ett annat sätt än i munkjacka. Genom att välja sexiga kläder stärker man sin könsidentitet inför festen. Men den som är alltför stajlad på universitetet får det svårt att bli tagen på allvar.

Kampen om färgernas betydelse går vidare
Färger reser över tid och rum och byter betydelse genom grupptryck, teknikutveckling, kommers, revolutioner och ren slump. Vi har läst boken "Färgen gör människan", pratat med författaren Maja Jacobson och ger sju kulturhistoriskt färgstarka svar.

Färgernas alfabet
Med färgsymbolik menar vi användningen av färger för att beskriva sinnestillstånd, egenskaper och kulturella uppfattningar. "Färgska" är det första språket vi lär oss och ett användbart sätt att kommunicera utan ord.

Svart sätter färg på trafiken
Den vita hajpen har lagt sig. Silver börjar bli hopplöst ute. Nu kommer svart på bred front. Men den som vill synas i trafiken ska välja starkt gulgrönt. Bilfärger är både mode och vetenskap.

Den problematiska färgen
För flickor är rosa bekymmersamt, för pojkar i det ­närmaste tabu. Men hur kan en färg väcka så många – och i vissa fall kluvna – känslor?
– Rosa är en kulturell nyckelsymbol för sam­hällets föreställningar om kön, sexualitet och makt i samhället, säger genusforskaren Fanny Ambjörnsson.

Color Symbolism
The world we see is filled with color. Color is important in art and in various cultures around the world. People of the world see colour differently. This is because tradition, religion, and symbolism affects how people feel about color.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar