From oct 2010 my educational posts are published only on Pip

23 aug. 2010

iPadlekar för 2 åringen - och för mamma

Som innehavare av en iPad och tre barn - 2, 6 och 8 år gamla - kan jag bekräfta att iPadden är en underbar leksak för oss alla. Mest spännande är kanske att 2 åringen Zack så lättvindigt spenderar timmar med flera appar. Dessutom försöker han sedan på samma lite världsvana touchscreenmanér få den stationära skärmen hemma att interagera med honom. Och blir lite irriterad när den inte svarar hans söta fingrar. Känns som ett krav för den kommande generationen.

Förutom klassiker som att färglägga, memory och finn fem fel finns en helt annan sorts lekappar som är oslagbara för den minsta, och även tidsfördriv för de äldre.

Veggie Samurai (22 kr)
Dela grönsakerna som någon kastar upp i luften minst ett par gånger och akta dig för giftflaskorna för annars dör du. Hela familjen kan spela länge och väl, men Zack är den enda som vaknar med orden 'Jag vill hacka grönsaker pappa'.


Art of Glow (7 kr)
Lite knepigare att komma igång, men färgeffekterna när man väljer form, tempo för blinkningar och upprepningar av fingerdragen, är iögonfallande. Med tiden vill man försöka forma något realistiskt också, men för Zack räcker det med vackra neonmönster som rör sig över skärmen. Touch - respons räcker långt.


MewMew Tower Toy (22 kr)
Stapla katter på varandra tills stapeln vinglar och katterna hoppar ner. Högst torn vinner. Tjock katt, liten katt, svart katt, och alla jamar lite irriterad när man släpper dem. Evighetslek. Tar aldrig slut. Ren avslappning för hjärnan.


Koi Pond (Gratis)
Var de äldre tjejernas favorit redan på iPhone. Man flyttar runt fiskarna lite i dammen... och det blir fint. Titta mamma. Jag vet aldrig vad det är jag tittar på, ser likadant ut jämt för den som inte har lagt tid på det.


Den här typen av lekar är kanske inte jordens mest utbildande, men roliga, eviga och trevligt långsamma.

Det som saknas mest bland apparna är det som kanske Stardoll borde vara bäst på - dekorera rum, styla, sminka, gör egna mönster och kläddesigns, sätta ihop scrapbooks... mmm scrapbooks i iPad... finns mycket att drömma om för både mig och barnen.

Eva Wieselgren rekommenderar några iPhone appar för barn.

Vad är det som är så bra med iPad?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar