From oct 2010 my educational posts are published only on Pip

12 aug. 2010

Att lia är grönt


Grönt, det växer, saftigt liv. Jag har liat en äng idag. Jag står som mitt i ett William Morris mönster och börjar särskilja de olika ängsblomstren utifrån färg och vattenmättnad. Långa gula torkade grässtrån går lätt av, det våta mörkgröna gräset är svårt att skära. Det böjer sig, slinker undan, lever. Vill leva.

Ett vanligt år följer gräsets och bladverkens gröna frodiga harmoni på en kort intensiv månad med det unga, friska, spirande, hoppfulla skimrande ljusgröna lövverk som ser ut som en impressionistisk tavla.

I år är ordningen annan. Det gula, torkade, brända kom före. Det gula blev det vissna förräderiets färg. Gult som annars förgyller augusti med mogen säd, sol och glädje - guld. När gul är klar och ren och beständig är det en lycklig, ettrig och energisk färg, medan den urtvättade, smutsgula tonen känns simpel och gammal.

Gul är min favoritfärg, långt innan dagens liande, och gröna uttryck i alla dess former kan få mig att inte vilja sluta beskåda.

Jugend, 70-tals naturromantiken och dagens ekologiska och naturbevarande rörelser kommer i vågor – efter destruktiva krig, efter upprättande av struktur och ordning, lockas vi tillbaka till det naturalistiska. Vid sekelskiftet var det puritanerna som ville återgå till det naturliga efter nya gifter i både kläder, smink och hårfärger. Industrialismen som sådan fordrade förstås också en motreaktion.

Victor Horta


Antonio Gaudi


Alfons Mucha

Gustav Klimt

Arthur Rackham

På 70-talet var återigen en önskan om att människan skulle frigöras från krig, jobb och förmyndare.

Biba
2008 var den senaste höjdpunkten för naturväsen, älvor och skogsrån att dansa i dimman, och den här gången handlar det om något än mer avgörande för mänskligheten – vår överlevnad.

Erdem hösten 2008


Prada våren 2008


Förra året förändrades estetiken mot en råare avbildning av naturen, för att i år övergå till en mer futuristisk och grundämnesliknande färgskala. Och den är varken grön eller gul, utan vit, beige, brun och grå.

Rodarte hösten 2009


Klä vackra Judith i innovativa sekelskifteskläder på Stardoll.

Läs mer om
Rosa
Lila
Blå

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar